VACATURE
Type
Gemeente
Zoek
ZOEKEN SLUITEN
logo llvastgoed
LOADING ZOOM


Woning verkopen? Ontdek hier het vernieuwde EPC


Ben je van plan jouw woning te verkopen? Dan weet je wellicht al dat je sinds 2008 verplicht bent om een Energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, aan je verkoopsdossier toe te voegen. Dit certificaat vertelde tot voor kort meer over de energiezuinigheid van de woning aan de hand van een EPC-score. Tien jaar na de lancering van het EPC kreeg het document een opfrisbeurt en bevat het nu ook een label en gerichte adviezen in een visueel aantrekkelijk document. Wij gidsen je even door de belangrijkste punten van het vernieuwde EPC!


Energiescore
 

Ook in het vernieuwde EPC wordt er met een score gewerkt. Maar hoe wordt deze berekend? Het EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige die een onderzoek doet naar de muur- en dakisolatie, de ramen en deuren en de installaties voor verwarming en sanitair warm water. Hij maakt een berekening die resulteert in een kengetal per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar). Deze cijferscore kan oplopen van -100 tot meer dan 700 en wordt aangeduid in een kleurenbalk die geleidelijk aan van groen naar rood verandert. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. 


Energielabel
 

Deze energiescore wordt op het verniewde EPC aangevuld met een energielabel. Je kan dit het beste vergelijken met het label dat aan elektrische huishoudtoestellen zoals vaatwasmachines en koelkasten wordt toegekend. De labels lopen van A+ (uitstekend) tot F (ondermaats):
 
  • A+: minder dan 0 kWh/m² jaar
  • A: tussen 0 en 100 kWh/m² jaar
  • B: tussen 100 en 200 kWh/m² jaar
  • C: tussen 200 en 300 kWh/m² jaar
  • D: tussen 300 en 400 kWh/m² jaar
  • E: tussen 400 en 500 kWh/m² jaar
  • F: meer dan 500 kWh/m² jaar
 


Huidige staat van de woning
 

Alle aspecten die een invloed hebben op de energiezuinigheid van de woning worden onder de loep genomen.

 


Je krijgt meteen ook een inzicht over hoe jouw woning het doet ten opzichte van de vooropgestelde energiedoelstellingen van 2050.

 

 

Adviezen

 

Terwijl het vorige EPC vooral een indicatief certificaat was over de energiezuinigheid van een woning, wordt het nieuwe EPC een bruikbaar document met gerichte adviezen omtrent de maatregelen die je kan treffen op vlak van ramen, verwarming, dak, zonne-energie... Het EPC toont ook richtprijzen van de desbetreffende werken.

 

De kleurenbalk geeft aan hoe het label van jouw woning stapsgewijs kan verbeterd worden na de uitvoering van bepaalde renovaties die door het EPC worden aanbevolen. 
Kortom, het vernieuwde EPC is een handige leidraad om renovaties slim en kostenbesparend aan te pakken.

 

Ik heb nog een oud EPC. Ben ik nu verplicht om een nieuw EPC te laten opmaken?


Neen. Ook EPC’s die vóór 1 januari 2019 werden opgemaakt blijven 10 jaar geldig.

Heb je nog vragen over het vernieuwde EPC? Contacteer ons dan gerust of spring één binnen in ons kantoor. We helpen je graag verder!

 

 

TE KOOP ?
Bekijk hier al onze panden in Brugge en omstreken.
aanbod
OP ZOEK ?
Niet gevonden wat je zocht?
Vul deze persoonlijke zoekfiche in en we houden u onmiddellijk op de hoogte
zoekfiche
GRATIS SCHATTING !
Uw woning verkopen in Brugge of omstreken?
u verkoopt

Steve Deprez

We hebben net onze woning verkocht met Loontjens en Lagast. Een aanrader.

Voordat we de beslissing hadden genomen om met LL in zee te gaan hadden we 3 makelaars laten komen om elk een onafhankelijke schatting te maken en hun manier van werken te weten te komen. Loontjes en Lagast kwam er met kop en schouders bovenuit. Een correcte schatting en een correcte schattingsprijs. Woning na 1 kijkdag verkocht voor de vraagprijs. De woning werd zeer professioneel voorgesteld door prachtige maar correcte foto’s. De begeleiding in het dossier is super. Advies voor toekomstige verkopers van een woning => hou je aan de voorgestelde realistische schattingsprijs.

Tot slot, indien ik opnieuw zou verkopen, dan deed ik dit zeker op nieuw met Loontjes en Lagast !! 


Lees alle reviews of plaats er zelf eentje