VACATURE
Type
Gemeente
Zoek
ZOEKEN SLUITEN
logo llvastgoed
LOADING ZOOM


Welke verkoopdocumenten en attesten heb ik nodig bij de verkoop van mijn woning?


Het is zover, je hebt de knoop doorgehakt: je gaat jouw huis of appartement verkopen! Daar komt natuurlijk heel wat administratie bij kijken, waaronder een verkoopsdossier met tal van verplichte verkoopdocumenten en attesten. Zie je het bos door de bomen niet meer? Geen nood, wij hebben voor jou een overzicht gemaakt van de documenten die je nodig hebt bij de verkoop in chronologische volgorde!

1.Verkoopdocumenten nodig vóór start publiciteit

 
Er is maar één document echt verplicht vooraleer we van start kunnen gaan met de publiciteit, het EPC-attest.
 

EPC-attest

 
 
Het energieprestatiecertificaat vermeldt hoe energiezuinig jouw pand is en hoeveel energie jouw woning verbruikt per vierkante meter per jaar. Is jouw woning gebouwd of al eens verkocht na 1 januari 2009? Dan is de kans groot dat je nog een EPC van jouw woning liggen hebt en hoeft er geen nieuw EPC opgemaakt te worden, tenzij het attest ouder is dan 10 jaar. Tip: Heb je isolatie gestoken? Leg dan zeker jouw factuur klaar, zo kan de EPC-deskundige hier zeker rekening mee houden. 
Verkoop je jouw woning met Loontjens & Lagast en beschik je niet over een geldig EPC-attest? Dan vragen wij dit voor jou aan bij een erkende EPC-deskundige.
 

2.Verkoopdocumenten nodig vóór ondertekening compromis

 

Stedenbouwkundige inlichtingen

 
Een uittreksel uit de stedenbouwkundige inlichtingen bevat alle informatie over de vergunde toestand en de stedenbouwkundige bestemming van de eigendom. Dit stedenbouwkundig uittreksel bevat alle gewestelijke, provinciale en gemeentelijke voorschriften en vermeldt ook de uitgereikte vergunningen en eventuele bouwovertredingen.
Deze stedenbouwkundige documenten vragen wij op bij de dienst stedenbouw van de gemeente waarin jouw eigendom zich bevindt.
 

Eigendomstitel

 
De eigendomstitel bewijst dat jij de eigenaar bent van de woning en kreeg je destijds bij de aankoop of bouw van je woning van de notaris. Vind je dit niet meteen terug? Dan kan dit opgevraagd worden bij de notaris die destijds de aankoop van jouw eigendom heeft geregeld. Verkoop je jouw woning met Loontjens & Lagast? Dan zorgen wij hiervoor!
 

Bodemattest

 
Het bodemattest bevat alle informatie over de bodemkwaliteit van de (onder)grond van jouw perceel en wordt uitgereikt door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Het attest is slechts één jaar geldig, dus zal hoogstwaarschijnlijk opnieuw aangevraagd moeten worden. Wij brengen dit voor jou in orde!
 

Kadastraal uittreksel en kadastraal plan

 
Op dit uittreksel vind je o.a. het perceelnummer, het kadastraal inkomen, de perceeloppervlakte en het bouwjaar terug. Het is als het ware een geografische voorstelling van de grenzen van jouw perceel, die ook de constructies op jouw perceel vermelden. Je hebt dit document ook nodig om het bodemattest aan te vragen. Wij brengen dit voor jou in orde.
 

3.Verkoopdocumenten nodig vóór akte

 

Attest elektrische keuring

 
Het attest van een elektrische keuring is een rapport over de staat en conformiteit van de elektrische installatie in jouw eigendom. Dit attest blijft 25 jaar geldig, tenzij er gedurende deze periode belangrijke wijzigingen aan de elektrische installatie uitgevoerd werden.
Beschik je niet over een geldig attest van de elektrische keuring? Dan zullen wij dit voor jou aanvragen.
 

Postinterventiedossier (PID)

 
Werd jouw woning gebouwd of verbouwd na 1 mei 2001? Dan beschik je over een postinterventiedossier (PID). Dit is een verzameling van documenten over de constructie van je woning en bevat o.a. de bouwplannen, detailplannen van elektriciteit en leidingen, lastenboek ... Het PID werd na oplevering afgeleverd door een architect of veiligheidscoördinator en moet verplicht aanwezig zijn bij de verkoop van jouw woning indien gebouwd of verbouwd na 1 mei 2001.
 

Aanslagbiljet onroerende voorheffing

 
Elk jaar krijg je een aanslagbiljet onroerende voorheffing voor jouw eigendom. Dit zijn de zogenaamde grondlasten, een jaarlijkse belasting op basis van het kadastraal inkomen van onroerende goederen. Ook dit document moet bij jouw verkoopsdossier worden toegevoegd om een eventuele verrekening van de onroerende voorheffing van het lopende jaar te maken.
 

4.Handige documenten voor de koper

 

Bouwplannen

 
Beschik je over de bouwplannen van je woning? Geef deze dan ook zeker mee aan de kopers van je woning, dit is handig bij eventuele latere verbouwingen. 
 

Leverancierslijst

 
Dit is een lijst van alle leveranciers waarmee je gewerkt hebt voor de keuken, badkamer, enzovoort. Dit is niet verplicht, maar wel gemakkelijk als de koper later informatie wil opvragen of bijvoorbeeld een aanpassing aan de keuken of badkamer wil doen.
 

Loontjens & Lagast zorgt vlot voor een volledig verkoopsdossier

 
Zodra jouw dossier is opgestart, nemen wij de aanvraag van de nodige documenten voor onze rekening. Wij werken samen met vaste partners en hebben ook bij de notarissen en stadsdiensten de nodige contacten waardoor wij al deze documenten vlotjes verkrijgen. In het geval van een snelle verkoop is het mogelijk dat niet alle documenten bij de ondertekening van het compromis aanwezig zijn. In dit geval zorgen we ervoor dat alles voorhanden is voor de authentieke akte. Wordt het pand niet verkocht? Dan rekenen wij de kosten van deze documenten (kadastraal uittreksel, bodemattest, stedenbouwkundige inlichtingen, eigendomstitel) niet aan: no cure, no pay! 

Het officiële verkoopsdossier is maar een deel van het verhaal. Wij helpen je graag bij de publiciteit en verkoop van je woning. Van plan om te verkopen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. 
 
 
De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische dienstverlening worden beschouwd. Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor.

 

TE KOOP ?
Bekijk hier al onze panden in Brugge en omstreken.
aanbod
OP ZOEK ?
Niet gevonden wat je zocht?
Vul deze persoonlijke zoekfiche in en we houden u onmiddellijk op de hoogte
zoekfiche
GRATIS SCHATTING !
Uw woning verkopen in Brugge of omstreken?
u verkoopt

Martine Maeyaert

Ik vind dit een TOP immo-kantoor.

Reeds 2 huizen verkocht i.s.m. Loontjens en Lagast en telkens binnen de week aan de (haalbare) vraagprijs. Dat getuigt toch van een professioneel team met veel ervaring in deze sector.Ik vind dit een TOP immo-kantoor.
Lees alle reviews of plaats er zelf eentje