VACATURE
Type
Gemeente
Zoek
ZOEKEN SLUITEN
logo llvastgoed
LOADING ZOOM


Loontjens & Lagast: de nieuwe registratierechten op een rijtje


Op 1 juni 2018 gingen de nieuwe Vlaamse registratierechten van kracht.
>Vandaag, meer dan een half jaar later, blijkt de hervorming van de registratierechten nog steeds een hot topic en krijgen we regelmatig vragen over de nieuwe percentages en de mogelijke korting tot 5.600 €.

Hoe zit het nu juist? Wij zetten alles nog eens op een rijtje.


Waarom werden de registratierechten hervormd?


Tot en met 31 mei 2018 werden de registratierechten bij de verkoop van een eigendom berekend op basis van het kadastraal inkomen (KI). Bij de aankoop van een woning betaalde je in Vlaanderen doorgaans 10 % registratierechten op de aankoopprijs van je woning, het zogenaamde groot beschrijf. Als het KI van de woning echter lager of gelijk aan 745 euro bedroeg, dan betaalde je als koper slechts 5 % registratierechten, ofwel het zogenaamde klein beschrijf. Deze manier van berekenen raakte echter achterhaald en veroorzaakte onlogische situaties. Zo was het mogelijk dat een vrijstaande woning met vijf slaapkamers onder klein beschrijf viel terwijl je voor een nieuwbouwappartement met twee slaapkamers wél 10 % registratierechten mocht ophoesten.

Dat is nu voorgoed verleden tijd, want sinds 1 juni 2018 worden de registratierechten in Vlaanderen berekend op de verkoopwaarde van het pand.
Termen zoals klein en groot beschrijf, standaardabattement, bij-abattement en renovatie-abattement verdwijnen dan ook van de radar. Hoewel de nieuwe officiële term voor registratierechten “verkooprechten” is, wordt in de volksmond nog vooral over registratierechten gesproken.
 


Nieuwe percentages

 
De belangrijkste wijziging is dat je in Vlaanderen bij de aankoop van de enige gezinswoning niet langer 10 % maar wel 7 % registratierechten betaalt. Hieronder vind je een overzicht van alle nieuwe percentages.
 
 
 • 7 % op enige gezinswoning met een aankoopprijs van minimum 200.000 euro 

  Goed nieuws voor tal van huizenjagers: dit betekent een verlaging van 3 % ten opzichte van vroeger.
   
 • 7 % met een voetvrijstelling van 80.000 EUR op enige gezinswoning tot 200.000 euro

  Ter compensatie van de verhoging van 5 % naar 7 % op de aankoop van een bescheiden woning, kent de Vlaamse overheid een korting op de registratierechten toe. Pas op: deze rechtenvermindering van 5.600 euro kan enkel worden toegepast in combinatie met het 7 %-tarief.

   
 • 7% met een voetvrijstelling van 80.000 EUR op enige gezinswoning in de Vlaamse kernsteden en de Rand tot 220.000 euro

  In de Vlaamse kernsteden en de Rand ligt de aankoopprijs zelfs iets hoger om te genieten van de korting op de registratierechten. Het gaat meerbepaald over de volgende steden en gemeenten: 

  o Vlaamse kernsteden: Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde 
  o De Rand: Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst. 
   
 • 6 % bij ingrijpende energetische renovatie

  Dit percentage is enkel van toepassing als:

  o de koper binnen de vijf jaar na aktedatum een energieprestatiecertificaat bouw bekomt waaruit blijkt dat de renovatiewerken effectief betrekking hebben op werken voor een ingrijpende energetische renovatie. Dit is een renovatie waarbij de technische installaties voor verwarming, koeling en luchtcirculatie volledig vervangen worden en waarbij minimum 75 % van de bestaande en nieuwe buitenschil (opnieuw) wordt geïsoleerd.

  o de koper op het ogenblik van de akte niet voor de geheelheid volle eigenaar van een andere woning of bouwgrond is. Als de aankoop samen met andere personen gedaan wordt, zijn ze op de vermelde datum niet samen voor de geheelheid volle eigenaar van een andere woning of bouwgrond;

  o de koper binnen de vijf jaar na aktedatum op het adres van de desbetreffende woning is gedomicilieerd.
   
 • 7 % op woningen verhuurd via een Sociaal Verhuurkantoor 

  Koop je een woning aan als investering? Als je deze binnen de drie jaar na aankoop voor minimum 9 jaar verhuurt aan een erkend Sociaal Verhuurkantoor (SVK), geniet je van het voordeeltarief van 7 % registratierechten.
   
 • 1 % bij beschermde monumenten

  Heb je een beschermd monument gekocht als enige gezinswoning? Dan kan je genieten van een tarief van slechts 1 % registratierechten en dit voor zover de overige 6 % geïnvesteerd wordt in werkzaamheden om de erfgoedwaarde te behouden en te versterken.
   
 • 10 % op alle andere onroerende goederen

  Op bouwgrond (ook bij de aankoop van een nieuwbouwwoning onder het BTW-stelsel), tweede verblijven en bedrijfsvastgoed blijft de gekende 10 % registratierechten van toepassing.
 


Wanneer kan je genieten van de nieuwe registratierechten?

 
Opgelet! Om te kunnen genieten van het verlaagde tarief van 7 % gelden enkele voorwaarden:
 
 • Het gaat om een zuivere aankoop (geen ruil);
 • Je hebt nog geen andere woning in eigendom;
 • Je moet er binnen de twee jaar na aktedatum gedomicilieerd zijn.


Het principe van ‘causaal verband’ is van toepassing. Wie al een eigen gezinswoning bezit, kan evenwel een nieuwe woning aankopen tegen het verlaagd tarief van 7% op voorwaarde dat de huidige gezinswoning binnen een termijn van 1 jaar wordt verkocht en er dus nog slechts één woning in eigendom blijft die dan ook als hoofdverblijfplaats wordt gebruikt.
 
 


Wat met de meeneembaarheid van de registratierechten?

 
Wanneer je een nieuwe woning koopt, geniet je nog steeds van de meeneembaarheid van de eerder betaalde registratierechten. Het voormalige maximaal mee te nemen bedrag van 12.500 euro wordt voortaan ook geïndexeerd.
 
Wil je meer weten over de nieuwe registratierechten? Contacteer ons dan gerust of spring één binnen in ons kantoor. We helpen je graag verder!
 

 

TE KOOP ?
Bekijk hier al onze panden in Brugge en omstreken.
aanbod
OP ZOEK ?
Niet gevonden wat je zocht?
Vul deze persoonlijke zoekfiche in en we houden u onmiddellijk op de hoogte
zoekfiche
GRATIS SCHATTING !
Uw woning verkopen in Brugge of omstreken?
u verkoopt

Brian Duyck

Toffe & professionele samenwerking

Vanaf het begin was er een toffe en professionele samenwerking met Caroline en Nele. Alles was tot in de puntjes geregeld en beide staan ze altijd klaar met advies en oplossingen. Loontjens en Lagast kan ik iedereen aanbevelen.


Lees alle reviews of plaats er zelf eentje