VACATURE
Type
Gemeente
Zoek
ZOEKEN SLUITEN
logo llvastgoed
LOADING ZOOM


Hoe bereid ik mij voor op de aankoop van mijn eerste woning


Is de tijd rijp om je eerste woning te kopen? Dan breekt er nu een spannende tijd aan! Vanaf nu schuim je elke avond de immosites af en rijd je geen enkele straat meer door zonder elk tekoopbord te hebben opgemerkt. Vanzelfsprekend spelen er meer factoren mee dan een aantrekkelijke gevel en een goede locatie voor een succesvolle aankoop: lees in deze blogpost hoe je je kan voorbereiden op de aankoop van je eerste woning.

Wat mag mijn huis kosten? Bepaal je budget! 

 

Geen idee wat je budget is? Neem dan een kijkje op www.hoeveelkostmijnhuis.be. Hier kan je op basis van jouw persoonlijke gegevens uitrekenen wat je maandelijks kan afbetalen of hoeveel de aankoopprijs van je woning mag bedragen om het financieel haalbaar te houden. 

Hou bij je zoektocht rekening met de bijkomende kosten zoals de registratierechten, notariskosten en BTW (bij de aankoop van een nieuwbouwwoning).

We raden ook aan om bij de start van je zoektocht al een bezoekje te brengen aan de bank. Jouw huisbankier kan je ook verder helpen in het bepalen van een realistisch budget. Zo kan je meteen in de juiste prijsklasse zoeken.

 

Waar wil ik wonen?

 

Wellicht weet je wel in welke stad of omliggende gemeenten je wil wonen, maar bedenk ook of je voorkeur uitgaat naar wonen op het platteland of in de stad. Woon je graag in een wijk of mag het ook langs een steenweg zijn? Voor elke ligging valt wel iets te zeggen, maar elke keuze heeft een grote invloed op je volledige woonbeleving. Denk hier dus zeker goed over na! Hierbij alvast enkele tips:
 

  • Laat je woonplaats niet volledig afhangen van de locatie van je werk, je weet immers nooit wat je professionele toekomst brengt. 
  • Kies je voor een woning op het platteland? Bepaal dan hoe ver je van de dichtstbijgelegen stad of autosnelweg je wil wonen.
  • Vaak onderweg? Check dan zeker de bereikbaarheid van verbindingswegen, autosnelwegen en openbaar vervoer. 
     
 

Ga ik voor een rijwoning, appartement of open bebouwing?

 
Bedenk ook op voorhand of je voor een rijwoning, open bebouwing of een appartement gaat. Vaak speelt je beschikbare budget hier al een rol in, maar toch zijn er nog enkele factoren die je kunnen helpen in je keuze:
 
  • Ben je gesteld op je privacy? Dan zal je wellicht graag voor een open of halfopen bebouwing kiezen. Ook in een appartement geniet je uiteraard van je privacy, maar de kans dat je regelmatig een van je buren tegenkomt is groter in de inkomhal van een appartementsgebouw dan aan de oprit van je villa. 
  • Ben je weinig thuis? Dan kies je met een appartement voor pure luxe: veel comfort, weinig onderhoud.
  • Heb je groene vingers? Niets dat een gemeenschappelijke stadstuin niet kan oplossen, maar misschien heb je meer plezier aan een eigen (moes)tuin achter je woning. 
  • Extra kosten bij de aankoop van een appartement: hou er rekening mee dat je bij de aankoop van een appartement in de meeste gevallen kiest voor een mede-eigendom. Dit brengt bnepaalde vaste kosten met zich mee zoals het onderhoud en elektriciteitsverbruik van de gemeenschappelijke ruimtes, het onderhoud van de groenzones...  
 

Kies ik voor een instapklare woning of steek ik zelf de handen uit de mouwen? 

 
Heb je een leuke woning gevonden op je gedroomde locatie en valt de prijs verrassend goed mee? Wees dan indachtig dat er misschien nog wat renovatiewerken zullen moeten gebeuren waar ook een financieel kostenplaatje tegenover staat. Laat je daarom goed begeleiden tijdens het bezoek.

Wij geven graag de nodige uitleg en overlopen transparant de technische staat (dak, verwarming, elektriciteit, isolatie, eventuele vochtproblematiek...) van de woning, maar aarzel niet om tijdens een tweede bezoek iemand mee te brengen die ook technisch is onderlegd en samen met jou kan inschatten of de renovatiewerken een haalbare kaart zijn.

Heb je tijd noch zin om een huis op te knappen?
Zorg dan dat je nieuwe woonst geen blok aan je been wordt en ga voor een instapklare woning die hooguit een likje verf vraagt.
 
Zo, de huizenjacht kan beginnen.

Op zoek naar een woning in Brugge of omstreken?
Misschien staat jouw toekomstige huis wel in ons aanbod.

Veel succes en wie weet tot binnenkort! 
 

 

TE KOOP ?
Bekijk hier al onze panden in Brugge en omstreken.
aanbod
OP ZOEK ?
Niet gevonden wat je zocht?
Vul deze persoonlijke zoekfiche in en we houden u onmiddellijk op de hoogte
zoekfiche
GRATIS SCHATTING !
Uw woning verkopen in Brugge of omstreken?
u verkoopt

Stephan Bosschaerts

De afspraken zijn allemaal ingelost.

Duidelijke afspraken vanaf het begin. De afspraken zijn allemaal ingelost.
Professionele afhandeling. Toch een beetje vertrouwen terug in de immo sector.
Bij velen loopt de vriendelijk over, tot je de opdracht geeft om te verkopen!!!
Dit was hier zeker niet van toepassing. Bedankt voor de vlotte samenwerking en zeker tot later.


Lees alle reviews of plaats er zelf eentje